Szerző: | 2017. március 28.

1.

2016. november 28-án került sor IV. Károly mellszobrának felavatására. A szobrot a Károly körút melletti Városház parkban állították fel. IV. Károly 1916 és 1918 között uralkodott – eleddig az utolsó magyar király volt. 2004-ben a katolikus egyház boldoggá avatta.

A szoborállításra természetesen meghívót küldtünk a magyar katolikus egyház püspöki kara számára, hiszen Károly nemcsak egy egyszerű király volt, hanem boldoggá avatásával a katolikus egyház világképében is magas rangra tett szert. A püspökök nemigen válaszoltak a meghívásra, mindössze páran jelezték, hogy egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudnak részt venni a ceremónián. Közömbösségük oka pontosan nem tudható, de nagy valószínűséggel arra lehet következtetni, hogy távolmaradásuk minden bizonnyal a győri püspöknél megtartott András napi rendezvénynek tudható be.

Egyetlen viszonylag magas rangú egyházi személy jelent meg az avatáson, aki be is szentelte a szobrot. Ő Snell Görgy, az Esztergom – Budapesti főegyházmegye segédpüspöke, a budapesti Szent István Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre. Hitének és beosztásának megfelelően járt el.

Nem így a többi püspök.

 

2.

2017 januárjában Habsburg Györggyel, IV. Károly unokájával meglátogattuk a Mátyás-templom plébánosát, illetve a templom gondnokságának vezetőjét. Látogatásunk célja az volt, hogy kerüljön a templom Mária-kapujának két, a közterület felé eső oldalára emléktábla, miszerint itt koronázták meg Ferenc Józsefet és Erzsébetet, illetve Károlyt és Zitát Magyarország királyává, illetve királynéjává. A beszélgetés egyetértéssel zárult, hiszen a magyar és angol feliratú emléktábla kihangsúlyozza a templom koronázó-jellegét, nem sérti a vallásos érzületet, nem okoz kárt az épület műemléki jellegében. Megbeszéltük, hogy a templom pályázzon az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság meghirdetett pályázatán.

2017. március 8-i keltezésű levelében a templom gondnoksága Süllei László plébános aláírásával arról értesített minket, hogy a templom képviselő testülete egyhangúan elutasította a kültéri táblák kihelyezését a templomra mint műemlék épületre. Elutasításukban – ahol is a Mária-kaput Márai kapunak (!!!) nevezik – elmondják, hogy a templomon belül már létezik felirat Ferenc József és Erzsébet koronázásáról, boldog IV. Károlynak pedig van ereklyetartója. Egyben felhívják a figyelmet arra, hogy más történelmi esemény is volt a templomban.

A templom képviselő testületének egyhangú döntéssel sikerült megakadályoznia, hogy az évente a templom mellett elsétáló több százezer magyar és külföldi egyértelműen értesüljön arról, hogy a Mátyás-templom Magyarország egyik legkiemeltebb történelmi emlékhelye.

Magas a templom tornya, de nem biztos, hogy aki ott van, messzebb is lát.